PFA reactie op artikel: Haring en makreel bedreigd door overbevissing: betalen we er straks fors meer voor?
Statement
De Pelagic Freezer Trawler Association (PFA) betreurt dat het recente artikel Haring en makreel bedreigd door overbevissing: betalen we er straks fors meer voor? op de website van De Morgen een onvolledig en onzorgvuldig beeld schets van de huidige situatie rondom de pelagische vissoorten makreel en Atlantoharing. Belangrijke context en essentiële informatie zijn weggelaten, wat bijdraagt aan een onterecht negatief beeld van o.a. de Europese pelagische vissector.
Het is belangrijk dat de volledige context wordt belicht om een genuanceerde en feitelijke weergave te kunnen presenteren. Graag reageren wij op de volgende specifieke onderdelen uit het artikel:
- De titel Haring en makreel bedreigd door overbevissing: betalen we er straks fors meer voor? impliceert onterecht dat haring in algemene zin wordt overbevist. De tekst gaat in op de zogeheten Atlantoharing; een pelagische vissoort die andere Kuststaten dan de EU momenteel structureel te veel vangen. Noordzeeharing daarentegen is MSC-gecertificeerd en staat er ondanks jaarlijkse fluctuaties in het bestand goed voor.
- Het artikel schetst daarnaast een onterecht beeld van efficiëntie in de pelagische visserij. Juist de geavanceerde sonartechnieken, en de mogelijkheid tot verwerking en opslag van pelagische vis aan boord van vriestrawlers, maakt dat deze vorm van visserij één van de laagste CO2-voetafdrukken van alle vormen van dierlijke eiwitproductie heeft.
Verder beweert deze tekst indirect dat vissers efficiëntie zouden gebruiken om de laatste vis weg te vissen uit de oceaan. De vis is hun dagelijks brood. Daarom bevissen de EU en Nederland de Noordoost-Atlantische bestanden binnen de limieten. - De bewering dat pelagische visbestanden zich momenteel in wateren van andere Kuststaten bevinden, vraagt ook om enige nuancering: makreel beweegt zich over grote afstanden en het bestand laat wisselende aanwezigheid op verschillende locaties zien. Op dit moment trekt het bestand zich meer terug in de noordelijke Noordzee. Claims op basis van geografische distributie zijn onmogelijk te verantwoorden vanwege de verschillen van jaar tot jaar en de gaten in de beschikbare gegevens hierover.
- Vismeel voor zalm kan van allerlei vis komen, maar vaker dan van waardevolle makreel en haring is dat van soorten als blauwe wijting. Helaas komt het wel steeds vaker voor dat andere landen zoals Noorwegen, Faeröer en IJsland makreel van slechtere kwaliteit bevissen om track records op te bouwen. Die vis gaat dan vaak wel naar vismeel en -olie i.p.v. menselijke consumptie. Het is een feit dat zalmkwekers ook niet-MSC-gecertificeerde vis gebruiken voor hun visvoeder. Daarnaast beschrijft het artikel niet dat dezelfde pelagische vis ook een enorme bijdrage levert aan de wereldwijde voedselzekerheid.
Het gezamenlijke duurzame beheer van de pelagische visserij is van cruciaal belang om niet alleen de biodiversiteit te beschermen, maar ook de toekomstige voedselzekerheid voor komende generaties te waarborgen. Dagelijks leveren PFA-leden ongeveer 5 miljoen vismaaltijden per dag in landen waar de behoefte aan voedzaam en betaalbaar voedsel het grootst is.
Date Posted: 9th October 2024